Puberbrein, work in progress, verbinding,
Kansvergrotende verbinding!

Het Puberbrein in het kort!

De hersenen zijn een belangrijk orgaan in het lichaam en tijdens de puberteit maken die een grote verandering door.  Het hele lichaam, denken en handelen wordt vanuit de hersenen bestuurd. Ook zijn de hersenen de thuishaven van emoties. Het is belangrijk om de werking van de hersenen te snappen.

Jongeren zijn vaak moe omdat het brein volop in ontwikkeling is. Eveliene Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de universiteit van Leiden toont in het boekje “brein in de groei” aan dat de hersenen zich blijven ontwikkelen tot ongeveer 25 jaar. De emotionele gevoeligheid bereikt volgens Crone een hoogtepunt in de adolescentie, rond de 16 jaar. De prefrontale cortex (die nodig is om te plannen) ontwikkeld zich anders dan het emotionele systeem. Doordat er een verschil is tussen die twee hebben jongeren minder remmingen en overzien ze de consequenties van hun handelen niet altijd. Het ene moment reageren ze explosief en het andere moment zijn ze poeslief. De ontwikkeling van de hersenen vraagt veel energie, daarom zijn jongeren vaak moe. Een goede nachtrust is dus erg belangrijk.

Tip:

Uit dit hersenonderzoek blijkt dat goede begeleiding, voorlichting over de risico’s en beloning van gewenst gedrag waarschijnlijk beter blijven hangen dan huisarrest of een maand geen zakgeld. Hierdoor wordt de prefrontale cortex meer gestimuleerd. Ook jij doet dan aan kansvergrotende verbinding. In een volgende blog ga ik hier op in!

Ter inspiratie in 1.30 min het puberbrein uitgelegd!

Het puberbrein is work in progress!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *