Mentale gezondheid jongeren


Er is de laatste tijd veel aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren en wat blijkt: uit onderzoek van het RIVM, Trimobs-instituut en Amsterdam UMC dat het aantal jongeren (12-25 jaar)wat psychisch ongezond is is gestegen de afgelopen 10 jaar…van 7% naar 8% . Factsheet

Er is een discussie gaande wat de oorzaak hiervan nu van zou kunnen zijn.. maar of prestatiedruk en sociale media echt van invloed is, is nog niet vastgesteld. Er is hier goed vervolgonderzoek voor nodig. 

Uit het onderzoek wat het RIVM heeft gedaan blijkt wel dat je jongeren wel degelijk kunt beschermen: zet in op hoge eigenwaarde, optimistische denkstijl, het kunnen genereren van positieve emoties en het werken aan sociaal-emotionele vaardigheden. Een goede aandacht voor een warm en veilig gezinsklimaat, positief schoolklimaat en goede kwaliteit van sociale relaties helpen nog meer. Ben daarom zorgvuldig op de relatie zodat je daarna duidelijk op de inhoud kunt zijn!

Onze boek / methode past mooi binnen de conclusies en aanbevelingen van het RIVM, interventies gericht op het individu of structurele maatregelen gericht op de omgeving. 

Een praktisch boek vol uitleg, tips en opdrachten.

‘Omgaan met emoties’ helpt jongeren om erachter te komen wat ze voelen en waar dat gevoel vandaan komt. Zo leren ze zichzelf en anderen beter te begrijpen. Via leuke opdrachten ontdekken pubers gaandeweg wie ze zijn en wat ze willen bereiken. Thuis en in de klas bijvoorbeeld. Daarnaast leren ze hoe je iets het best duidelijk kan maken, zodat de emoties van jezelf en de ander geen belemmering meer vormen, maar juist met je mééwerken.

‘Omgaan met emoties’ is in het bijzonder geschreven voor jongeren vanaf 11 jaar tot en met het eind van de pubertijd. Ook vormt het boek een bron van hulp en inspiratie voor leerkrachten in het voortgezet onderwijs.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *